Amit fungoxil összetevők hasznos oldal tudnia kell a bárányhimlőről

Amit fungoxil összetevők hasznos oldal tudnia kell a bárányhimlőről

A bárányhimlő, más néven Varicella, egy nagyon fertőző fertőzés, amelyet a varicella zoster vírus okoz. Bár a tünetek kényelmetlenek, a legtöbb ember 1-2 héten belül felépül.

A bárányhimlő egy vírusos betegség, amely hólyagszerű kiütést okoz. A kiütés először az arcon és a csomagtartóban jelenik meg, majd az egész testben elterjed.

A nem oltott emberek körében ez rendkívül fertőző. Noha a bárányhimlő nem életveszélyes betegség, néha szövődményeket okozhat.

tünetek

A bárányhimlő leggyakrabban gyermekkori betegség. Mielőtt a bárányhimlő -oltást 1995 -ben vezették be, az Egyesült Államok legtöbb ember gyermekeként kapta meg a bárányhimlőt.

Ma néhány oltott ember még mindig kaphat bárányhimlőt, valamint néhány embert, akik oltott vagy immunhiányos.

Azok a vakcinázott emberek, akik még mindig fertőznek, enyhébb tüneteket okozhatnak. Ezt nevezik áttörő bárányhimlőnek.

A bárányhimlő szakaszai

A bárányhimlő szakaszban alakul ki. Mielőtt a kiütés megjelenik, előfordulhat, hogy:

 • Fáradtság vagy általános érzés, hogy rosszindulatúak (rossz közérzet)
 • 3-5 napig tartó láz, és általában kevesebb, mint 102 ° F (39 ° C).
 • Az étvágy elvesztése
 • Izom- vagy ízületi fájdalmak
 • Hidegszerű tünetek, például köhögés vagy orrfolyás
 • Fejfájás

E tünetek után a következők történnek:

 • Viszkető kiütés jelenik meg az arcon, a testben vagy a szájon belül. A kiütés foltokban alakul ki, és néha a szemhéjon vagy a nemi szerveken is megjelenhet. A kiütés súlyossága változhat.
 • A kiütés folyadékkal töltött hólyagokká alakul, amelyek felhős lesznek. Ezek a hólyagok 3-5 napot vesznek igénybe a gyógyuláshoz. Mivel sok hólyag lehet, néhányuk hamarabb gyógyulhat, mint mások.
 • A hólyagok rákossá válnak. A rákok körülbelül egy hét múlva leesnek.

Tünetek felnőtteknél

Birícipapox tünetek olyan fertőzött felnőtteknél, akik nem kapták meg a betegséget, mivel a gyermekek hasonlóak lehetnek a gyermekek tüneteihez, ám ezek súlyosabbak lehetnek. Különösen veszélyben vannak azok, akik nem oltottak vagy immunhiányos vagy immunhiányos.

Egyes felnőttek nem okozhatnak kiütést. Ha kiütésük van, akkor a kiütés nem terjedhet ugyanúgy. Ha azonban kiütést kapnak, akkor mélyebb jeleket és hegeket hagyhat.

A felnőttek szintén nagyobb a szövődmények kockázatának, mint például a tüdőgyulladás.

okozza

A varicella-zoster vírus (VZV) bárányhimlőt okoz.

Ez egy rendkívül fertőző vírus, amely a herpesvírusok családjába tartozik, amelyek tartalmazzák az 1. és 2. típusú herpes simplex vírust, az Epstein-Barr vírust és mások.

A herpesvírus családban több mint 100 vírus van. Leginkább a bőrt, a nyálkahártyákat, az idegeket és a szöveteket érintik.

Transmission

A bárányhimlő az egyik legfertőzőbb betegség. Azokat az embereket, akiknek még soha nem volt bárányhimlője, soha nem oltották be, vagy nincsenek veszélyeztetett immunrendszerük, a legmagasabb a fertőzés kockázata.

Az átvitel az emberek közötti közvetlen érintkezés útján fordul elő köhögés vagy tüsszentés, vagy levegőn keresztül.

A VZV egy másik állapotot is okozhat, amelyet övsömörnek vagy herpes zosternek hívnak. Az ember kaphat bárányhimlőt is, ha valaki bárányhimlőjéből vagy a zsindely hólyagból érintkezik folyadékkal.

Biríciampox és egy gyengült immunrendszer

A bárányhimlő szerződésének és a szövődmények kialakulásának kockázata magasabb a gyengült immunrendszerrel rendelkező személyeknél.

Egy gyengült immunrendszer akkor következhet be, ha egy személy:

 • bizonyos gyógyszereket szed
 • Rákja
 • Kezelés alatt áll. mint például a radio- vagy kemoterápia
 • Van bizonyos krónikus állapota, például lupus vagy rheumatoid arthritis
 • más krónikus betegségekkel rendelkezik, mint például az ellenőrizetlen cukorbetegség vagy a szív, a máj vagy a vese elégtelenség LI >

kezelés

Nincs gyógymód a bárányhimlőben, de általában egy -két héten belül megoldódik kezelés nélkül.

Az orvos gyógyszereket írhat fel, vagy tanácsot adhat a viszketés és a kellemetlenség tüneteinek csökkentésére, valamint a fertőzés átterjedésének megakadályozására.

Az alábbiakban bemutatunk néhány olyan kezelést, amelyek enyhíthetik a tüneteket:

 • Fájdalomcsillapító gyógyszerek: A tylenol (acetaminofen) segíthet csökkenteni a magas láz és a fájdalmat, ha egy embernek bárányhimlője van. Fontos azonban, hogy kövesse a gyártó és a személy orvos által nyújtott utasításokat. Az embereknek nem szabad az aszpirintartalmú termékeket használni a bárányhimlő kezelésére, mivel ez szövődményekhez vezethet. Az embereknek el kell kerülniük az ibuprofént is, mivel ez növelheti a strep torok kockázatát.
 • A kiszáradás elkerülése: Fontos, hogy rengeteg folyadékot, lehetőleg vizet igyon, hogy megakadályozzuk a kiszáradást, ami a bárányhimlő komplikációja lehet.
 • Cukormentes popsicles: Ezek megkönnyíthetik a száj fájdalmának tüneteit, ha a szájban foltok vannak. Kerülje a sós vagy fűszeres ételeket. Ha a rágás fájdalmas, akkor a leves jó választás lehet, mindaddig, amíg nem túl meleg.
 • A viszketés csökkentése: A viszketés súlyos lehet, de fontos, hogy minimalizáljuk a karcolást a hegesedés kockázatának csökkentése érdekében. Azok a dolgok, amelyek segíthetnek a helyi kenőcsök, a hűvös fürdők vagy az orális benadryl tabletták között.

A következők is segíthetnek a karcolás megelőzésében:

 • A körmök tiszta és a lehető legrövidebb tartása
 • Kitázó vagy akár zokni elhelyezése Egy gyermek keze, amikor alszik, hogy az éjszakai karcolási kísérlet ne vágja le a bőrt. Terhesség alatt, felnőttek számára, akik korai diagnosztizálást kapnak, újszülöttek és gyengült immunrendszerrel rendelkezők számára.

  aciklovir egy példa egy antivirális gyógyszerre, amely a bárányhimlőt kezeli. Ez akkor működik a legjobban, ha a tünetek kialakulásától számított 24 órán belül adják meg. Csökkenti a tünetek súlyosságát, de nem gyógyítja meg a betegséget.

  Megelőzés

  A bárányhimlő nem gyógyítható, de oltás áll rendelkezésre a VZV -hez. Manapság a bárányhimlő oltása körülbelül 90% -ban hatékony a betegség megelőzésében a legtöbb ember számára.

  Az embereknek kerülniük kell az emberekkel való szoros kapcsolatot, amelyről ismert, hogy bárányhimlővel rendelkezik, kerülje el a tárgyak megosztását velük, elkülönítse a háztartási tagokat a bárányhimlővel másoktól, és fertőtlen felületeket fertőzött, amelyet a fertőzött személy megérintett.

  A bárányhimlő oltásainak típusai

  A VZV oltás két típusa létezik:

  • Varivax: Ez csak a bárányhimlő oltása. A gyerekek két lövést kapnak, az első adagot 12-15 hónap és másodszor 4-6 év között. Bárki 12 hónapos vagy annál idősebb, megkaphatja ezt a vakcinát. Ide tartoznak a serdülők és a felnőttek.
  • Proquad: Ez egy kombinált oltóanyag, amely oltásokat tartalmaz kanyaró, mumpsz és rubeola számára is. Az egészségügyi szakmák MMRV -nek hívják. A gyerekek ezt a vakcinát ugyanazon az ütemtervben kapják meg, mint a Varivax, de csak 12 hónapos és 12 éves gyermekeknek adhatók. A bárányhimlő, néhány embernek súlyosabb tünetei lehetnek. A felnőttek hajlamosabbak a szövődményekre, mint a gyermekek, de még a felnőtteknél is ritkák.

   A terhes nők, újszülöttek és 4 hetes csecsemők, valamint a gyengült immunrendszerrel rendelkezők nagyobb valószínűséggel tapasztalnak szövődményeket.

   Ha a következők fordulnak elő, egy személynek vegye fel a kapcsolatot az orvoshoz:

   • Fertőzés: Ha a foltok és a hólyagok körüli bőr vörösre és gyengédre válik, akkor lehet, hogy lehet egy bakteriális fertőzés a bőrben.
   • Légzési problémák: Ha egy személy légzési nehézségeket tapasztal, akkor tüdőgyulladást okozhat.
   • Encephalitis: Az embernek kialakulhat az agy gyulladása. A tünetek között szerepel a zavar, az álmosság, a viselkedés vagy a személyiségváltozás vagy a rohamok.
   • Reye szindróma: Ritka esetekben a gyermekek és a tinédzserek helyreállítása megtapasztalja a máj és az agy duzzanatát.
   • Vérzés: Az ember megtapasztalhatja a hemmorhagot, amely a törött erekből származó vérveszteség.
   • Szepszis: Az ember fertőzést kaphat a vérben, ami életveszélyes állapot.

   bárányhimlő és terhesség

   A terhes embereknek valamivel nagyobb a kockázata, hogy a bárányhimlőből kialakulnak a tüdőgyulladás. A fertőzés magzatba történő átadása is fennáll annak a veszélye is.

   Ha a fertőzés a terhesség első 20 hetében fordul elő, akkor nagyobb a veleszületett varicella -szindróma kockázata. Ez hegesedést okozhat a magzatban, valamint a szemproblémákat, az agyelvezetést és a rövidített karokat vagy lábakat.

   Ha a fertőzés a terhesség későbbi szakaszában fordul elő, a vírus közvetlenül a magzatba terjedhet, és a csecsemő fertőzött.

   Ha egy személy terhesség alatt Varicella -nak van kitéve, akkor fontos, hogy azonnal beszéljen orvossal.

   Diagnózis

   Az orvos vagy a nővér tudni fogja, hogy egy gyermek vagy felnőtt bárányhimlővel rendelkezik-e azáltal, hogy felismeri az ember nyilatkozatát, és felteszi néhány kérdést a tüneteikről.

   Azokban az esetekben, amikor egy személyt nem oltják be, és nem biztos abban, hogy volt -e bárányhimlője gyermekeként, laboratóriumi tesztet kaphatnak annak meghatározására, hogy van -e vírusuk a múltban.

   Azok az emberek, akiknek a gyerekekként bárányhimlő volt, nem kapják meg újra a betegséget. Ennek oka az, hogy immunitást alakítanak ki a vírus ellen. Ha az a személy, aki a bárányhimlőben szenvedő személynek volt kitéve, nem biztos abban, hogy gyermekkorukban volt -e betegség, akkor a tesztelés segíthet nekik, hogy veszélyben vannak -e a betegség megszerzésének.

   A tesztelés másik oka az, hogy segítsen az orvosnak megkülönböztetni a bárányhimlő tüneteit a hasonló tünetekkel rendelkező egyéb állapotoktól. Az egyik ilyen feltétel lehet a zsindely.

   Zsindelyek vs bárányhimlő

   Egyes esetekben az orvos azt gondolhatja, hogy egy embernek zsindely van, nem pedig bárányhimlője. Amikor egy embernek bárányhimlője van és felépül, a vírus a testében marad és alvóvá válik. Az élet későbbi szakaszában, az alacsony immunitás helyzetében a vírus zsindelyként újra aktiválódhat.

   Azok az emberek, akik aktív övsömörrel rendelkeznek, nem adhatnak másoknak övsömört. Ugyanakkor megfertőzhetik másokat a bárányhimlővel, ha ezeknek az embereknek még nem volt betegsége, nem oltották be, vagy immunhiányt kapnak.

   Zsindely tünetek

   Az övsömör befolyásolja az ember idegeit. Általában az emberek egy erősen fájdalmas kiütést tapasztalnak meg, amely úgy néz ki, mint egy emelt pontok foltja, és követi az ideg útját a test egyik oldalán. Ez lehet a test arcán vagy csomagtartójában, de más területeken is előfordulhat.

   A kiütés viszkető lehet. Ezenkívül egy ember szúró fájdalmat is érezhet. Később a kiütés folyadékkal töltött hólyagokká alakul, amelyek több napon belül kérik.

   Amikor egy ember övsömör, akkor láz vagy fejfájás is kaphat. További tünetek lehetnek a hányinger, a hasmenés, a gyomorpanasz és a hidegrázás.

   Az övsömör posztherpetikus neuralgiát is okozhat, amely a hólyagok elmulasztása után legalább három hónapig tartó övsömör fájdalma. Ez az agy, a gerincvelő és az arc idegeit érintő idegrendszeri problémákat is okozhatja.

   Az orvos azt gyaníthatja, hogy az embernek a bárányhimlő helyett zsindely van, ha a személynél korábban volt bárányhimlő, 50 évesnél idősebb, sok stressz alatt, vagy ha immunhiányos. Ezek olyan tényezők, amelyek az embert nagyobb kockázatot jelenthetnek az állapotban.

   Tudjon meg többet a zsindelyről.

   Összegzés

   A bárányhimlő egy fertőző betegség, amelyet a varicella-zoster vírus (VZV) okoz, amely nagyon viszkető kiütést okoz. Történelmileg a legtöbb ember gyermekkorban megszerezte. Ha az emberek felnőttként kapják meg, akkor veszélyeztethetik a súlyosabb tüneteket és szövődményeket.

   1995 óta az Egyesült Államok legtöbb embere oltást kapott a bárányhimlő számára. Kétféle bárányhimlő -oltóanyag létezik, amelyeket általában kétszer adnak be egy ember gyermekkorában.

   Az oltás megakadályozza az Egyesült Államokban a fertőzések kb. 90% -át. Néhány fertőzés továbbra is előfordulhat a nem oltott vagy immunhiányos emberek körében.

   Olvassa el a cikket spanyol nyelven

   • Fertőző betegségek/baktériumok/vírusok
   • Gyermekgyógyászat/Gyermekek egészsége

   Orvosi hírek ma Szigorú beszerzési iránymutatásokkal rendelkezik, és csak a szakértői áttekintésű tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származik. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

   szerkesztői politika elolvasásával.

   Contents

Ajoutez votre avis